Baserri eta arrantza eskualdea izan zen mendeetan Lea-Artibai. 1970-80ko hamarkadaz geroztik industria eta zerbitzuen inguruan hezur-mamitzen joan zen bertoko ekonomia . Eta, zorionez, berton sustraitutako industria sarea da nagusi eskualde txiki honetan. Baina lehen sektoreko jardueren mantentze-maila, aldiz, hutsaren pare geratu zen. Ia-ia desagertu egin ziren baserrian jardun osoz ari zirenak. Jarduera mistoari esker mantentzen diren ustiapen txikiak, berriz, ez dira hain gutxi. Hala ere, ugaritzen doaz sasiak jandako lursailak, eta beherantz datozen teilatu zaharrak…
Ez da, hala ere, etsipenean itotzeko garaia. Gero eta jende gehiagok (oso apurka bada ere) partekatzen du oinarrizko ideia hau: denok dugu elikadura sanoa izateko eskubidea, eta lurralde bakoitzak behar du izan bere elikagai sanoen produkzioa lurrarekiko modu orekatuan antolatzeko modua. Horretaz ari gara elikadura burujabetza aipatzen denean. Nekazaritza logikaz egitera bueltatzea da, beste barik. Ez baita logikoa hemendik 8.000 kilometrora ekoiztutako fruta edo aleak jatea. Ez baita logikoa jaten dugun guztiaren %4a baino ez izatea Euskal Herrian berton egindakoa…
Honetaz guztiaz berba egiteko garaia da, elikadura burujabetzari haize berriaz bultzatzekoa. Lea-Artibaiko baserritar, kontzientziadun kontsumitzaile, ikastetxe eta eragileei entzuteko garaia ere bada. Eskualdeko EH Bilduk horretarako aukera bat antolatu du, zapatu honetan, Markina-Xemeinen. Bide eta ahalegin berrien lehen urratsa izan bedi.
Altzoa proiektuko kideok hor izango gara, gure hondar-alea ipintzen.
The post Lea-Artibain ere elikadura burujabetzarako bidea eragiten appeared first on Altzoa Ostatua.